Kroon en Brugwerk

Een kroon is een kapje van metaal en/of porselein dat precies over een afgeslepen tand of kies past. Het kapje zit op de tand of kies vastgelijmd. Hierdoor krijgt de tand of kies zijn oorspronkelijke vorm en functie weer terug. Een brug is in principe hetzelfde als een kroon, maar omvat meerdere elementen.

Wanneer kan een kroon nodig zijn?

  1. Als er onvoldoende grip is voor een vulling. Door tandbederf kan een groot deel van de tand of kies verloren zijn gegaan.
  2. Om breuk van ene tand of kies te voorkomen bij een grote vulling en/of wortelkanaalbehandeling.
  3. Esthetische redenen. Denk aan bijvoorbeeld om verkleurde en/of slecht gevormde tanden of kiezen die voor in de mond staan te verfraaien.

Kroon van porselein of van metaal

Kronen worden over het algemeen gemaakt uit volledig porselein, metaal-porselein of volledig metaal. In de esthetische zone wordt echter vaak alleen maar volledig porselein gebruikt.

Plaatsing van een kroon of brug

Voor de plaatsing van kronen en bruggen werkt de tandarts nauw samen met een gespecialiseerde tandtechnieker. Hierbij worden over het algemeen de onderstaande volgorde aangehouden.

Kroonomslijping

Uw eerste behandeling bestaat uit het plaatselijk verdoven van het gebit om zo de kies of tand te omslijpen. Er wordt ongeveer 1 a 2 mm van uw tand weggeslepen, om ruimte te maken voor de kroon.

Afdruk maken

Als de kies is omslepen zal uw tandtechnieker een afdruk bij u nemen. Zo kan er een kroon worden vervaardigd die nauw sluit op de kroonomslijping.

Kleur van de kroon bepalen

Kleurbepaling is nodig om het esthetische aspect te kunnen waarborgen. Samen met de tandtechnieker wordt door middel van een kleurenschema bepaald welke kleur de kroon dient te worden. Na uw akkoord wordt de kleur bepaald.

Noodkroon

Om de omslijping te beschermen tegen breuk, wordt een noodkroon geplaatst over de omslijping. Deze omslijping voorkomt ook dat de tanden scheef gaan staan, waardoor de vervaardigde kroon niet meer past. Het wordt afgeraden om harde of kleverige dingen te eten met een noodkroon. Mocht uw noodkroon toch los raken, neem dan direct contact op met uw tandarts.

Vastzetten van de kroon

Na ongeveer 2 weken wordt deze noodkroon vervangen voor de opgebakken kroon. De tandarts kan er in sommige gevallen voor kiezen om de kroon vast te zetten met een tijdelijk cement, om te kijken hoe het gaat. Als de kroon goed past en de patiënt tevreden is wordt achteraf de kroon met definitief cement vastgezet.

De levensduur van een kroon of brug is gemiddeld 7 tot 15 jaar, afhankelijk van de mondhygiëne van de patiënt. Goed onderhoud van de kroon verlengt de levensduur. Uw tandarts of mondhygiënist(e) kan u hierbij helpen.

Samenwerking met Dimitri van Hezik tandtechniek en Edris Rasta

Tandheelkundig centrum de Leyens in Zoetermeer werkt samen met twee van de beste tandtechniekers van Nederland. Onze samenwerking met Dimitri van Hezik tandtechniek en Edris Rasta bieden ons de mogelijkheid om hoogwaardige kwaliteit kroon en brugwerk te leveren aan onze patiënten. Ook het esthetische aspect staat bij ons hoog in het vaandel. Een kroon of brug wordt daarom ook in nauw overleg met u en uw behandelaar opgebakken, zodat het eindresultaat vrijwel nauwelijks te onderscheiden is van uw eigen tanden. Vraag naar meer informatie aan uw behandelaar.

Tandheelkundig Centrum de Leyens in Zoetermeer

Tandheelkundig Centrum de Leyens is gemakkelijk te bereiken met zowel de auto als het openbaar vervoer en de fiets. Automobilisten parkeren de auto nabij de praktijk. Fietsers kunnen de fiets voor de praktijk plaatsen. Komt u met de trein? Dan stapt u uit op station Zoetermeer. Vervolgens pakt u tram 3 en stapt u uit op het tramstation De Leyens. Vanaf daar is het nog geen vijf minuten lopen naar onze praktijk.

Tandheelkundig Centrum de Leyens
Kaagkade 57
2725 AA Zoetermeer

Telefoon: 079 – 341 3939
Whatsapp: 06 121 577 10
E-mail: info@thcdeleyens.nl