Tandheelkunde voor kinderen
Kinderen lopen vanaf hun éérste melktand al het risico op gaatjes en tandvleesproblemen. Een goede mondverzorging is daarom vanaf de eerste tanden al belangrijk. De tandartsen van Tandheelkundig Centrum de Leyens helpen u hier graag bij. Onze tandartsen werken hiervoor volgens het Gewoon Gaaf programma; een cariëspreventiemethode dat in het leven is geroepen door het Ivoren kruis. Wij adviseren daarom ook vanaf de geboorte uw kind mee te nemen tijdens uw controle, zo geven wij uw kind de gelegenheid te wennen aan de nieuwe omgeving. Bij iedere controle proberen wij, ongedwongen, een snelle blik te werpen op de tandjes van uw kind. Dit zijn namelijk gelijktijdig de wenzittingen voor uw kind en hopen wij zo op jonge leeftijd een band te creëren met uw kind.
Tandheelkunde voor kinderen volgens het Gewoon Gaaf programma
Met het Gewoon Gaaf programma werken ouders en kinderen van 0 t/m 18 jaar samen aan het voorkomen van gaatjes en tandvleesproblemen. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat er met deze methode tot wel 63% minder vullingen nodig zijn en dat er 88% minder fluoride behandelingen nodig zijn.
Een afgestemd advies specifiek voor uw kind
De tandarts, mondhygiënist en/of de preventie-assistent geven de ouders en hun kind een aangepast advies dat is afgestemd op het gebit van het kind. Hierbij maakt de behandelaar een risico analyse. Op basis hiervan laat de behandelaar de patiënt terug komen voor poetscontrole en instructies. Soms is het nodig om de kiezen te beschermen door middel van sealen (lak laagje op de kauwvlakken van de kiezen) of het aanbrengen van fluoride.
Vraag een consult aan Nieuwe patiënt
Kindergebit
Rond een jaar of 5, 6 beginnen de meeste kinderen met wisselen. De melktanden maken plaats voor de blijvende (volwassen) tanden. Dit gaat geleidelijk aan en kan zo’n 2 tot 3 jaar duren. Waarom wisselen we en wat is eigenlijk het verschil tussen een melkgebit en een blijvend gebit?
Wisselen van melktanden
Tijdens de eerste wisselfase, rond 5-6 jarige leeftijd, komen de eerste blijvende kiezen achterin in het gebit door. In de loop der tijd gebeurd dit ook met de voortanden. De blijvende tanden en kiezen lossen als het ware, door de beweging, de wortels van de melktanden- en kiezen op. Hierdoor komen de tanden en kiezen los te zitten. Uiteindelijk zullen de tanden en kiezen daardoor vanzelf uitvallen. Bij enkele gevallen dient de tandarts daarbij te helpen.
Het doorbreken van de eerste blijvende kiezen wordt vaak niet opgemerkt, omdat deze doorkomen achter de laatste melkkies. Het is erg belangrijk dat deze kiezen goed worden verzorgd. Pas doorgekomen kiezen zijn namelijk zeer kwetsbaar. De puntjes die doorkomen moeten dan ook goed worden meegenomen bij het poetsen.
Rond 11 – 12 jarige leeftijd komen er opnieuw blijvende kiezen door. Deze zijn ook erg kwetsbaar en gevoelig voor gaatjes.
Als laatste zullen de verstandskiezen doorbreken rond een leeftijd van 18- 24 jaar. Bij sommigen komen deze echter nooit door.
In de onderstaande afbeelding ziet u een helder overzicht van gehele verloop van het wisselen. De verdeling is gemaakt op basis van de gemiddelde leeftijd bij het wisselen, in de praktijk kan dit afwijken.
Het doorbreken van het melkgebit
Het doorbreken van het blijvende gebit
Tanden en kiezen veranderen
Er zijn een aantal verschillen tussen het melkgebit en het blijvende gebit:
- Snijtanden hebben in tegenstelling tot die van het melkgebit bij het blijvende gebit een kartelrand. Deze rand bestaat uit drie bobbeltjes op het snijvlak. Door natuurlijke slijtage zullen deze bobbeltjes in de loop der tijd verdwijnen
- Het glazuur van het blijvende gebit is sterker
- De nieuwe tanden en kiezen zijn donkerder en geler
Wanneer naar de tandarts?
Uiteraard is er de standaard jaarlijkse of halfjaarlijkse controle. De tandarts houdt daarbij de ontwikkeling van het gebit goed in gaten. Bij de volgende afwijkende ontwikkelingen is het verstandig om advies op te vragen bij de tandarts:
- Als uw kind op 8-jarige leeftijd nog niet aan het wisselen is.
- Uw kind heeft gedurende een lange tijd pijn bij het wisselen.
- Er komt een nieuwe tand/kies door maar de melktand/kies zit nog steeds vast. De nieuwe tand of kies komt dan meestal op een andere plek, aan de voor- of achterkant, door.
- Er zit meer dan 6 maanden verschil tussen het wisselen van de linker kaakhelft en de recht kaakhelft
Tijdelijke scheve tanden
Veel mensen maken zich zorgen over het gebit van hun kind tijdens het wisselen. Doordat veel tanden ongeveer gelijk doorbreken kan het zijn dat deze enigszins schreef gaan groeien. Dit komt dan doordat er teveel tanden zijn en te weinig ruimte. Meestal komt dit later weer goed, omdat de kaak ook nog blijft groeien. Wanneer dit niet goed gaat is het vrijwel altijd mogelijk om de scheve tanden met behulp van orthodontie te verhelpen.
Tandenpoetsen en na-poetsen
De motoriek van kinderen is tot hun elfde jaar nog volop in ontwikkeling. Daarom is het soms lastig voor ze om de tanden op de juiste wijze te poetsen. Het advies is dan ook om 1 keer per dag als ouder na te poetsen tot hun 11de , zodat alle tandplak wordt verwijderd. Tijdens het Gewoon Gaaf programma wordt u hierbij ook gecoacht door uw tandarts.
Met het na-poetsen verwijderd u niet alleen de laatste tandplak resten, u laat uw kind tevens zien hoe belangrijk deze dagelijkse verzorging is. Hierdoor wordt effectief tandenpoetsen een gewoonte. Ook na het elfde levensjaar blijft het belangrijk om als ouder en mondverzorger het poetsen te controleren en begeleiden.
Meld uw kind aan voor het Gewoon Gaaf programma
Heeft uw kind moeite met tandenpoetsen? Meld uw kind dan aan voor het Gewoon Gaaf programma bij Tandheelkundig Centrum de Leyens.
Tandheelkundig Centrum de Leyens in Zoetermeer
Tandheelkundig Centrum de Leyens is gemakkelijk te bereiken met zowel de auto als het openbaar vervoer en de fiets. Automobilisten parkeren de auto nabij de praktijk. Fietsers kunnen de fiets voor de praktijk plaatsen. Komt u met de trein? Dan stapt u uit op station Zoetermeer. Vervolgens pakt u tram 3 en stapt u uit op het tramstation De Leyens. Vanaf daar is het nog geen vijf minuten lopen naar onze praktijk.