Mondhygiënist, preventieassistent of paro-preventieassistent?

Geplaatst op

Tandheelkundig Centrum de Leyens beschikt over verschillende specialisten op gebied van gebitsreiniging. Maar wat doet een mondhygiënist eigenlijk precies en wanneer moet u naar een preventieassistent of paro-preventieassistent? Deze vragen krijgen wij heel vaak en dat is begrijpelijk, want hun taken komen sterk overeen. Daarom delen wij de kleine verschillen binnen ons tandheelkundig team graag met jullie.

Controle door de mondhygiënist

De mondhygiënist heeft een HBO opleiding genoten en is gespecialiseerd in het genezen van tandvleesproblematiek. Bij uw controle wordt uw tandvlees beoordeeld en krijgt uw tandvlees een PPS score. Deze score bepaald de gezondheid van het tandvlees.

Patiënten met PPS score 3, meer dan 6 mm botafbraak of medisch gecompromitteerd worden automatisch ingedeeld bij de mondhygiëniste. Zij is degene die deze patiënten mag behandelen. PPS 3 wordt bepaald aan de hand van de ruimte tussen tandvlees en tanden (pocketdiepte) en de mate van botafbraak. De mondhygiëniste mag alle pockets onder het tandvlees reinigen.

Lees meer over de mondhygiënist van Tandheelkundig Centrum de Leyens.

Parodontitis

Patiënten met pockets meer dan 3 mm hebben de aandoening parodontitis, een tandvleesaandoening die door middel van de bacteriën het kaakbot aantast. Dit kan variëren tussen beginnende of ver gevorderde parodontitis. De mondhygiënist zal een zogeheten paro-traject starten, waarbij de alle pockets worden gemeten en vastgelegd in een zogeheten paro-status. Aan de hand hiervan zal zij tijdens de initiële behandelingen alle pockets reinigen.

Na drie maanden worden de pockets opnieuw gemeten. Indien deze zijn gereduceerd, dan komt u in een paro-nazorgtraject om ervoor te zorgen dat ze niet verergeren.

Doorverwijzen naar de preventieassistent

De preventieassistent heeft een opleiding genoten voor het reinigen van pockets tot en met 3 mm. Zij is alleen bevoegd om patiënten met PPS score 1 te behandelen. Voor het verwijderen van tandsteen, wordt u daarom doorverwezen naar de preventieassistent.

Doorverwijzen naar de paro-preventieassistent

De paro-preventieassistent heeft een aanvullende 2 jarige opleiding gevolgd en minimaal 2 jaar ervaring als preventieassistent om pockets van 4 tot en met 5 mm te reinigen. De paro-preventieassistente mag hierdoor ook patiënten met PPS score 1 en 2 behandelen, mits zij geen medisch gecompliceerde patiënten zijn en zij in de nazorgfase vallen.

De paro-preventieassistent helpt voornamelijk patiënten welke eerder problemen met de mondgezondheid hebben gehad en eerder door de mondhygiënist zijn behandeld. Zij/hij kan voor deze patiënten een uitgebreidere controle uitvoeren en helpen de gezondheid van de mond of het kaakbot stabiel te houden en te verbeteren.

Behandeling door de mondhygiënist

Deze combinatie van taken maakt dat de mondhygiënist een specialist is op het gebied van algehele mondgezondheid. Lees hieronder wat de taken van de mondhygiënist zijn.

  • Het sealen van tanden en kiezen
  • Het polijsten van vullingen.
  • Het grondig reinigen van worteloppervlakken onder het tandvlees.
  • Het behandelen van gaatjes in opdracht van de tandarts.
  • Het geven van lokale verdovingen .
  • Het afnemen van een vragenlijst over het medicijngebruik en de gezondheid van de patiënt.
  • Het Uitvoeren van een tandplak-kleurentest.
  • Het meten van de conditie van het tandvlees.
  • Het verwijderen van plak en tandsteen boven het tandvlees.
  • Het aanbrengen van een ‘laklaag’ op tanden en kiezen, ook wel polijsten genoemd.
  • Het gebit beschermende middelen, zoals fluoride, aanbrengen op tanden en kiezen.
  • Het geven van instructies en voorlichting over de juiste gebitsverzorging, bijvoorbeeld het gebruik van tandenstokers, ragers en mondspoelmiddelen.

Behandeling door de preventieassistent of paro-preventieassistent

De preventie-assistent is  een tandartsassistent die extra is opgeleid om preventieve behandelingen en mondhygiëne uit te voeren. Preventie van het gebit wil zeggen het voorkomen van tandvleesproblemen en gaatjes. Ook ondersteunt zij de tandarts op het gebied van de voorbereiding, het  uitvoeren en de afronding van de patiëntbehandeling. Benieuwd naar de werkzaamheden van de preventie-assistent? Wij lichten ze voor je uit:

  • Het afnemen van een vragenlijst over het medicijngebruik en de gezondheid van de patiënt.
  • Het uitvoeren van een tandplak-kleurentest.
  • Het meten van de conditie van het tandvlees.
  • Het verwijderen van plak en tandsteen boven het tandvlees bij diepere pockets.
  • Het polijsten van de tanden en kiezen.
  • Het aanbrengen van gebit beschermende middelen, zoals fluoride.
  • Het geven van instructies en voorlichting over de juiste gebitsverzorging, zoals het gebruik van tandenstokers, ragers en mondspoelmiddelen.

Wilt u meer informatie over ons tandheelkundig team of over de behandelingen die wij geven in onze praktijk? Neem gerust contact met ons op door te bellen naar 079-3413939. U kunt ook online een afspraak maken.