Waarom is gezond tandvlees belangrijk?
Tandvlees bekleedt en beschermt het kaakbot en de wortels van de tanden en kiezen. Naast de bescherming van uw gebit is gezond tandvlees ook belangrijk voor een verzorgd uitziend gebit en een frisse adem. Het is dus erg belangrijk dat uw tandvlees in goede conditie verkeert. Mocht het tandvlees niet voldoende gereinigd worden, bestaat de kans op tandvleesontsteking. Hieronder leest u meer over tandvleesontsteking en wat wij kunnen doen om u te helpen.
Wat is Gingivitis?
Niet verwijderde tandplak op tanden en kiezen veroorzaakt in eerste instantie een ontsteking aan de rand van het tandvlees. Deze ontsteking heet gingivitis. Bij deze ontsteking bevindt zich tandsteen in de pockets. Pockets zijn de ruimtes tussen het gebit en het kaakbot. Zodra er pockets zijn ontstaan zal zich hierin tandplak blijven ophopen.
Gingivitis herkennen
U herkent deze vorm van tandvleesontsteking aan rood, gezwollen en licht glanzend tandvlees. Verder sluit het tandvlees niet meer strak om de tanden en kiezen. Als u gingivitis heeft zal bij het poetsen en bij het gebruik van een tandenstoker of rager uw tandvlees bloeden. Belangrijk om te weten is dat ontstoken tandvlees meestal geen pijn doet. Let dus vooral op de uiterlijke kenmerken en het bloeden om een eventuele ontsteking te herkennen.
Periodieke controle
Onze tandartsen en mondhygiënisten zullen hier ook op letten tijdens de controle. Daarnaast adviseren ze over wat u kunt doen om de ontsteking te behandelen, zodat het tandvlees in staat gesteld wordt om te herstellen en uw tandvlees weer gezond wordt.
Wat is Parodontitis?
Parodontitis is een gevorderd stadium van gingivitis, dat wil zeggen dat de tandvleesontsteking zich dieper in het tandvlees bevindt en niet alleen maar aan de rand van het tandvlees. De tandvleesontsteking tast nu ook het kaakbot aan.
Parodontitis herkennen
Wanneer er sprake is van parodontitis worden de pockets dieper en breiden ze zich uit naar het kaakbot. Dit heeft verstrekkende gevolgen. Zo kunnen tanden en kiezen los komen te staan, omdat het kaakbot is aangetast door de ontsteking. Dit houdt in dat tanden en kiezen uiteindelijk uit zullen vallen. Als het kaakbot eenmaal is aangetast kan dit niet hersteld worden.
Parodontitis voorkomen
Roken, stress en tandenknarsen verhogen het risico op parodontitis, daarom is het belangrijk om deze factoren te vermijden.
Onderzoek ontstoken tandvlees
Wanneer de tandarts een ontsteking constateert, wordt de behandeling in gang gezet. Deze behandeling heeft meerdere fases. Hij doet onderzoek naar in hoeverre de tandvleesontsteking zich heeft uitgebreid. Dit doet onze tandarts door uit het meten van het parodontiumstatus, het maken van röntgenfoto’s en eventueel het doen van een bacteriologisch onderzoek. Aan de hand daarvan stelt hij een behandelplan op.
Behandelplan tandvleesontsteking
De behandeling begint met instructies over hoe u uw mond goed moet reinigen. Daarna volgt er een professionele gebitsreiniging waarbij de tandarts het tandsteen uit de pockets verwijdert. Na drie maanden beoordeelt hij de gezondheid van uw tandvlees opnieuw. Mocht de status van uw tandvlees na deze drie maanden niet zijn verbeterd, wordt u doorverwezen naar een parodontoloog. De parodontoloog zal het tandvlees op een grondige manier reinigen.
Informatie nodig of een afspraak maken?
Voor meer informatie over tandvleesontsteking of onze andere behandelingen staan wij voor u klaar in onze praktijk, u kunt ons bereiken via 079 341 3939.