Verstandskiezen verwijderen
In de menselijke mond is er ruimte voor 32 elementen, bestaande uit de tanden en kiezen. De verstandskiezen zijn de laatste kiezen die achter in de kaak doorkomen. Normaal gesproken komen deze kiezen door tussen het 18e en 22e levensjaar. Tegenwoordig heeft de mens minder brede kaken en is er minder ruimte in de mond. Wanneer dit het geval is, is er ruimte voor 28 tanden en kiezen, soms is dit aantal zelfs nog minder. Wanneer het gebit netjes verdeeld staat over kaak, is er dus weinig ruimte over voor de doorkomende verstandskiezen. Wanneer dit het geval is kan er pijn ontstaan. Echter wil de pijn niet zeggen dat de kiezen direct getrokken moeten worden.
Wanneer moeten de verstandskiezen worden getrokken?
Wanneer er voldoende ruimte is in de mond en de kiezen komen op een goede manier door zullen zij niet voor problemen zorgen. Echter wanneer er te weinig ruimte is, de kiezen ontstoken raken, scheef groeien of andere tanden in de weg staan, is het beter om ze te laten verwijderen. De tandarts zal een röntgenfoto maken. Aan de hand van deze foto’s zal de tandarts besluiten om zelf de kies te trekken of de patiënt door te verwijzen naar een kaakchirurg. De tandarts zal een patiënt doorverwijzen naar de kaakchirurg wanneer de kies erg diep of scheef ligt.
Hoe wordt de kies getrokken?
De tandarts of kaakchirurg geeft voorafgaand aan de behandeling een verdoving. De tandarts zal wanneer de verdoving is ingewerkt, met behulp van zijn instrumenten proberen de kies te verwijderen. De kaakchirurg gebruikt hiervoor andere chirurgische technieken. Dit komt door de complexiteit van de ingreep. Door de verdoving doet de behandeling zelf geen pijn. Wanneer de verdoving is uitgewerkt, kunnen een paracetamol of ibuprofen uitkomst bieden tegen de pijn.
Wat te doen na de behandeling?
Tot de verdoving volledig is uitgewerkt mag er geen warm eten of drinken genuttigd worden. Ook roken en het nuttigen van alcohol is niet toegestaan. Daarnaast is het belangrijk om de bloedprop die zich vormt op de wond met rust te laten. Deze bloedprop beschermt het onderliggende bot. Daarnaast is gebitsreiniging belangrijk. Tot 6 uur na de behandeling mag u het gebit niet reinigen. Daarna mag u het gebit gewoon poetsen, wees voorzichtig in de buurt van de wond. De omgeving van de wond kan worden schoongehouden met een antibacterieel mondspoelmiddel.
Heeft u vragen over uw verstandskiezen, stel uw vraag dan aan één van de tandartsen van Tandheelkundig Centrum de Leyens.