Pijn in of rondom de kaken?
Pijn in de kaken door het knarsen van de tanden, aanhoudende pijn in en rondom het oor of vaak last van hoofdpijn? Dit zijn voorbeelden van klachten die kunnen ontstaan door het niet goed functioneren van de kaken. Wanneer u last heeft van deze klachten, kunt u last hebben van temporomandibulaire disfunctie(TMD) ofwel kaakgewrichtsproblemen.
Hoe ziet het kaakgewricht eruit:
Het kaakgewricht bestaat uit een gewrichtskom en een gewrichtskop. Beide zijn bekleedt met kraakbeen en zijn omgeven door kauwspieren. Daarnaast heeft het kaakgewricht een kraakbeen schijfje (een discus). Deze is te vergelijken is met de meniscus in de knie. Deze discus glijdt bij het kauwen mee met de gewrichtskop en voorkomt zo slijtage aan de gewrichtsoppervlakken. Soms gebeurt het dat deze discus voorbij het kaakkopje schiet. Bij het sluiten van de mond hoort u dan een knakkend of schurend geluid. Echter zijn vaak de kaakspieren de boosdoener, deze kunnen gespannen of verkort zijn.
Oorzaken:
Kaakgewrichtsproblemen kan verschillende oorzaken hebben. Doordat de klachten zeer divers kunnen zijn, is de oorzaak lastig vast te stellen. Verschillende oorzaken voor kaakgewrichtsproblemen kunnen zijn;
– Trauma op de kaken waardoor het kaakgewricht beschadigd kan raken.
– Tandenknarsen.
– Afwijkingen in de beet, stand van de tanden of het missen van één of meerdere tanden.
– Slaaptekort.
– Emotionele stress.
– Infectie van het gewricht.
– Overmatig oestrogeen.
– Voeding dat een chronische ontsteking kan veroorzaken.
Behandeling:
U kunt, om bovenstaande klachten te voorkomen het volgende doen; verminder stress, slaap voldoende en letten op uw voeding. Mochten de klachten alsnog aanhouden, kan medicatie een uitkomst bieden, in een later stadium kan een chirurgische ingreep noodzakelijk zijn. Ook kaakfysiotherapie kan een goede oplossing zijn voor het probleem. Bij verschillende oorzaken zoals knarsen of klemmen kan een spalk of opbeetplaat het probleem verhelpen.
Heeft u last van een of meerdere boven genoemde klachten? Blijf hier dan niet mee rond lopen. Bespreek dit dan met uw tandarts. U kunt op deze manier samen tot een juist behandelplan komen.