Tandletsel
Heeft u door een ongeval of trauma schade aan uw tanden, zoals breuken, losrakingen of uitstoting? Dan spreken we van dento-alveolair trauma, oftewel tandletsel. In het geval van tandletsel is het van groot belang dat u op de juiste wijze handelt, zodat we een onmiddellijke en effectieve behandeling kunnen toepassen voor behoud van de tandgezondheid en -functie. Maak via de button direct een afspraak bij onze tandartsenpraktijk voor het herstellen van uw tandletsel.
- Ervaren tandartsen
- Moderne praktijk
- Spoeddienst bij Dental365
Verschillende soorten tandletsel
Er zijn vijf soorten tandletsel: chips, barsten, loszittende tanden, uitgevallen tand en afgebroken tanden. We geven u graag meer informatie per type tandletsel en hoe u moet handelen voor optimaal herstel.
Wat te doen bij chips?
-
Mond reinigen
Spoel direct uw mond met warm water om eventuele losse deeltjes te verwijderen. - Afspraak maken bij de tandarts
Vermijd kauwen op harde voedingsmiddelen en maak zo snel mogelijk een afspraak bij de tandarts. Professionele evaluatie en behandeling zijn essentieel voor optimaal herstel.
Wat te doen bij barsten?
-
Spoelen
Spoel onmiddellijk uw mond met warm water voor vermindering van pijn en zwelling. Breng, indien nodig, een koud kompres aan op de wang om zwelling tegen te gaan. - Afspraak maken bij de tandarts
Vermijd kauwen met het deel van uw gebit waar de barst zit en maak zo spoedig mogelijk een afspraak bij de tandarts. Een snelle behandeling is cruciaal voor het voorkomen van verdere schade en mogelijke infecties.
Wat te doen bij een losstaande tand?
Een losstaande tand is een tand die na een klap of ongeval beweeglijk is in zijn tandkas, maar niet volledig is uitgevallen. Dit kan leiden tot pijn en ongemak bij het bijten of aanraken. Beweeg de losstaande tand niet heen en weer en raak hem niet aan met uw tong of vingers. Maak direct een afspraak bij de tandarts voor de juiste behandeling.
Tand uitgevallen, wat nu?
-
Zoek de tand
Zoek direct de tand zodra u opmerkt dat hij uit uw mond is gevallen. Als u de tand vindt, is het belangrijk dat u hem bij de kroon vastpakt (het bovenste, zichtbare deel dat uitsteekt boven het tandvlees) en contact met de wortel vermijdt. -
Tand afspoelen
Spoel de tand voorzichtig af met melk of zout water zonder te wrijven. Gebruik hiervoor nooit reinigingsmiddelen, kraanwater of een borsteltje, want dit verkleint de kans op een succesvolle terugplaatsing. -
Plaats de tand terug
Plaats de tand voorzichtig terug in de tandkas. Soms past hij niet perfect meer, maar dit maakt niet uit. Is het terugplaatsen niet gelukt? Bewaar de tand dan in speeksel of melk, zodat de cellen levend blijven en maak direct een afspraak bij de tandarts. Bewaar de tand nooit droog of in water, dit verkleint de kans op een succesvolle terugplaatsing bij de tandarts. -
Tand stabiliseren
Houd uw tanden na de succesvolle terugplaatsing op elkaar en plaats bijvoorbeeld een watje, gaasje of zakdoek tussen voor stabilisatie. - Direct naar de tandarts
Neem onmiddellijk contact op met de tandarts en maak een spoedafspraak. De tandarts controleert de teruggeplaatste tand en spalkt hem vervolgens. Een behandeling binnen 1 uur vergroot de kans op succesvolle herimplantatie aanzienlijk.
Dit stappenplan geldt uitsluitend voor volwassen tanden. Plaats nooit een melktand terug, dit kan schadelijk zijn voor tanden die nog door moeten komen.
Tand afgebroken, wat nu?
-
Mond schoonspoelen
Spoel uw mond met warm water om eventuele tandresten te verwijderen. Breng, bij pijn, een koud kompres aan op de wang dichtbij het getroffen gebied. -
Afgebroken stuk terugvinden en bewaren
Vind zo snel mogelijk het afgebroken stuk tand terug en bewaar het in melk of speeksel. - Direct naar de tandarts
Maak direct een spoedafspraak bij de tandarts voor de terugplaatsing van het stuk tand.
Tandletsel voorkomen
Tandletsel ontstaat vaak tijdens sportactiviteiten, zoals hockey. Met een goede gebitsbeschermer verkleint u de kans op tandletsel en beperkt u de schade als u het toch oploopt. Voor optimale bescherming raden we het aan een gebitschermer op maat te laten maken bij de tandarts. Bovendien voelen deze ook prettiger aan voor uw gebit.
Afspraak maken bij Tandheelkundig Centrum de Leyens
Heeft u tandletsel opgelopen? Neem dan direct contact met ons op via 079 341 3939 om een afspraak te maken voor de terugplaatsing. Buiten onze openingstijden en in het weekend staan onze collega’s van Dental365 voor u klaar. Op onze spoeddienstpagina vindt u de contactgegevens van hun vestigingen!
Openingstijden
Maandag t/m donderdag
08.00 – 12.30 uur
13.30 – 16.30 uur
Vrijdag
08:00 – 15:00 uur
Telefonische bereikbaarheid
Maandag, dinsdag en donderdag:
08:30 – 12.30 uur
13.30 – 16.00 uur
Op woensdag van 08:30 – 12:30
Op vrijdag van 08:30 – 15.00