Help, ik ruik uit mijn mond!
Ongeveer 50% van alle Nederlanders heeft last van een slechte adem. De meeste mensen hebben zelf niet door dat ze een slechte adem hebben, dit komt doordat je het vaak zelf niet ruikt. De omgeving van deze mensen merkt het helaas wel. De slechte adem kan tijdelijk zijn, maar het kan ook blijvend zijn. In dit geval wordt het halitose genoemd. Halitose kan zo erg zijn dat het maken van sociale of zelfs intieme contacten, voor mensen met halitose niet mogelijk is.
Tijdelijk geen frisse adem
De adem kan tijdelijk niet fris ruiken. Bij het wakker worden bijvoorbeeld, is de adem doorgaans niet fris. Bij het eten of drinken van bepaalde voedingsmiddelen kan een slechte adem wat langer aan houden. Knoflook en andere specerijen kunnen zorgen voor een slechte adem voor een iets langere tijd. Ook roken en het drinken van alcohol geeft een onaangename geur uit de mond. Gelukkig gaat deze vorm van een slechte adem vanzelf weer weg en is het makkelijk te maskeren. Even de tanden poetsen of een stukje kauwgom en het probleem is verholpen.
Halitose
De chronische vorm van een slechte adem heet halitose. Halitose kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld tand- of tandvleesontsteking. Hierbij produceren de ontstekingsbacteriën een zeer onaangename zwavelgeur. Naast ontstekingen kan tongbeslag een boosdoener zijn voor een slechte adem, doordat er bij tongbeslag etensresten en bacteriën achter blijven op de tong gaat de adem ruiken. Ook komt een slechte adem vaak voor bij mensen met een droge mond.
Als laatste kan een ontsteking in de keel- of neusbijholte de oorzaak zijn van een slechte adem. Bij deze oorzaak heeft u niet alleen een onaangename adem uit de mond, maar ook uit de neus.
Oplossingen
Wanneer u last heeft van halitose lijkt het een logische gedachte om frisse mint snoepjes of kauwgom te nemen. Echter blijft alleen de frisse mint smaak achter in de mond. Deze smaak doet vermoeden dat de adem fris is, maar dit gevoel bedriegt. De verfrissende mint smaak verbergt maar een deel van de slechte adem, vaak is dit ook maar voor enkele minuten. Mondspoelmiddelen niet speciaal voor een slechte adem of vaker en harder poetsen helpen ook niet.
Wat wel helpt tegen halitose? Uw tandarts of mondhygiënist om advies vragen bij dit probleem. Wanneer de reden van uw slechte adem een ontsteking in de keel-of neusbijholte is, zal u worden door verwezen naar uw huisarts of een specialist. Bij tongbeslag kan het helpen om met een tongschraper de tong te ‘poetsen’. Naast het tongschrapen, kunt u een mondspoelmiddel gebruiken om de overgebleven bacteriën te bestrijden.
Wanneer u last heeft van een slechte adem en heeft u geen specerijen genuttigd, schaam u dan niet en bespreek het met uw tandarts. De oplossing voor uw probleem kan makkelijker zijn dan u denkt.
https://www.dentition.nl/de-10-mondproblemen
https://www.ivorenkruis.nl/index.cfm?t=keyword.cfm&folder=43