Hoe verzorg ik mijn gebit goed?
Tandenpoetsen, het is iets dat iedereen zou moeten doen. Een goede mondgezondheid is belangrijk voor een goede algehele gezondheid, daarom is het belangrijk je tanden, tandvlees en je kiezen goed te reinigen. Naast een gezonde mond is een frisse adem ook belangrijk in het dagelijks leven. Helaas is niet iedereen bekend met het op een goede wijze reinigen van het gebit.
Gevolgen van een slechte mond verzorging
De grootste vijand van de tanden, kiezen en het tandvlees is tandplak. Tandplak is een mix van bacteriën en de zuren die deze bacteriën uitscheiden. In alles wat we eten zitten suikers en zetmeel. Aan bijvoorbeeld frisdranken worden suikers toegevoegd, maar ook in natuurlijke producten zoals fruit zitten suikers. De bacteriën zetten deze suikers en het zetmeel om in zuur. Dit zuur is slecht voor het gebit want op den duur wordt het gebit er geel van, daarnaast kan er cariës(gaatjes) ontstaan. Naast een geel gebit en cariës, veroorzaakt dit zuur ook tandsteen en ontstoken tandvlees. Ontstoken tandvlees kan zonder behandeling uiteindelijk leiden tot parodontitis, met andere woorden een ontstoken kaakbot. Parodontitis ontstaat wanneer er openingen(pockets) tussen tanden, kiezen en het tandvlees komen. Deze pockets zijn lastig te bereiken met een tandenborstel, hiervoor is behandeling door een specialist noodzakelijk. De specialist kan deze pockets tussen tandvlees en tand of kies namelijk wel goed reinigen. Als de specialist deze pockets niet reinigt, tasten het zuur en de bacteriën het kaakbot aan, waardoor tanden en kiezen los komen te staan.
Mondverzorging
Genoeg over een geel gebit, gaatjes, ontstoken tandvlees en parodontitis. Door een goede gebitsreiniging is al deze ellende te voorkomen. Het begint allemaal bij een goede mondverzorging, om het gebit in goede conditie te houden kies je een geschikte tandenborstel (een handtandenborstel of een elektrische tandenborstel). Daarnaast is een kleine borstelkop met zachte borstelharen aan te raden. Deze borstel dient na 3 maanden of als de haren te ver uit elkaar gaan staan, vervangen te worden.
Houd met het reinigen van het gebit altijd dezelfde volgorde aan, zo voorkom je dat je delen van het gebit mist. Reinig de binnenkant, buitenkant en de bovenkant van de boven en onderkaak, reinig naast het gebit ook het tandvlees. Vooral de overgang van tandvlees naar tanden is belangrijk, op deze plaats hoopt zich de tandplak het snelst op. Bij voorkeur reinig je het gebit twee minuten, tweemaal per dag, na het ontbijt en voor het slapen (vaker is uiteraard niet fout). Met goed poetsen reinig je helaas niet het gehele gebit, daarom is het aan te raden de ruimte tussen de tanden en kiezen goed te reinigen met flosdraad, tandenstokers of ragers.
Tips:
- Wacht na het consumeren van zuur een uur met het poetsen van het gebit, hierna is het gebit namelijk gevoeliger dan normaal.
- Voor het reinigen van het gebit is er een makkelijk ezelsbruggetje B,B,B (binnenkant, buitenkant, bovenkant). Houd dit ezelsbruggetje aan bij het reinigen van de boven en onderkaak.
- Verwarm de borstelharen met warm water, hierdoor worden de haren zacht en zijn ze ‘vriendelijker’ voor het tandvlees
Mocht u toch last hebben van een van de kwalen die zijn genoemd, schroom dan niet en maak een afspraak via het contactformulier.