Verstandskiezen laten trekken
Verstandskiezen komen meestal door tussen het 17e en 25e levensjaar. Ze leveren hierbij vaak problemen op: zo kunnen verstandskiezen niet helemaal goed doorkomen, scheef groeien of pijn doen. In deze gevallen kunnen uw ‘nieuwe’ kiezen soms beter getrokken worden.
Noodzaak voor trekken
Tandartsen zijn vaak terughoudend met het trekken van tanden en doen dit alleen als het noodzakelijk is. Pijnlijke verstandskiezen worden daarom niet zomaar uit uw gebit verwijderd; de pijn komt vaak door de druk op de mond of kaak en in de meeste gevallen binnen een paar weken over. Alleen kiezen die lastig schoon te houden zijn of ontstekingen veroorzaken zal de tandarts trekken.
Door het maken van een röntgenfoto kan de tandarts goed zien of de kiezen gezond zijn. Als de kiezen geen risico vormen voor ontstekingen, zal de tandarts uw verstandskiezen in de meeste gevallen gewoon laten zitten.
Op basis van de röntgenfoto kan de tandarts ook zien of hij de kiezen eenvoudig zelf kan trekken. Als het tandvlees ontstoken is of als de kies dieper in de mond zit, kan de tandarts u doorverwijzen naar de kaakchirurg.
Verwijderen van verstandskies
Om de gehele behandeling pijnloos te laten verlopen, zal de tandarts of kaakchirurg uw mond eerst verdoven. Voor het bereiken van de tand is het soms nodig om een klein sneetje te maken; dit doet de specialist met een klein mesje. Vervolgens duwt hij de tand los met een hevel en wordt de tand met een tang verwijderd. Dit draaien en trekken kan een naar geluid veroorzaken, maar de patiënt voelt er niks van.
Bij verstandskiezen die te stevig vast zitten is het soms nodig om de verstandskies op te delen in stukken. Hiervoor gebruikt de tandarts een klein boortje.
Na het verwijderen worden er oplosbare hechtingen of watjes geplaatst, waarmee het bloeden gestelpt wordt. Vaak is hechten niet nodig en stopt het bloeden binnen een half uur.
Na het trekken
Na het verwijderen van de kies zal de verdoving binnen een paar uur uitwerken. Het is op dat moment nog niet verstandig om te bukken of om u in te spannen. De plek waar de kies zat kan vreemd en pijnlijk aanvoelen, maar wij raden u af om aan de wond te komen. Door de druk van uw tong of vinger kan deze weer gaan bloeden. Mocht u napijn hebben is een paracetamol meestal voldoende. Let op: gebruik geen aspirine, dit kan de bloedstolling tegengaan.
Het helen van de mond duurt meestal één tot drie weken. Door rust te nemen en de wond voorzichtig schoon te houden, kan u ontstekingen in uw mond voorkomen.
Heeft u last van uw verstandskiezen of komen ze maar niet door? Maakt een afspraak bij Tandheelkundig Centrum de Leyens, dan controleren wij de status van uw verstandskiezen.