Prothetiek

Een gebitsprothese is een uitneembare voorziening ter vervanging van ontbrekende tanden. Dit kan zowel een partiële prothese zijn (gedeeltelijk) als een volledige prothese, afhankelijk van de staat van het gebit. Een partiële prothese kan door middel van plastic of metaal worden vervaardigd. Een gebitsprothese met metaal wordt ook wel een frame prothese genoemd. Deze zijn een stuk duurder dan de plastic prothese, maar zitten wel goed vast.

De volledige prothese wordt vaak wel voor 75% door de basis verzekering vergoed, maar heeft ook nadelen. Door slinking van de kaak, kan de prothese na enige tijd los te komen zitten. Deze dient dan opnieuw te worden opgebouwd met was, ook wel rebasing genoemd.

Overkappingsprothese of klikgebit

Een overkappingsprothese (ook wel klikgebit genoemd) wordt op bestaande tandwortels of implantaten geplaatst. Dit soort protheses zitten steviger in de mond en voelen vaak natuurlijker aan omdat ze daadwerkelijk vastklikken in de mond. Ook wanneer het kaakbot slinkt, blijft een klikgebit stevig op zijn plaats zitten. Als de kaak dusdanig is geslonken dat een reguliere prothese geen houvast meer heeft, kan er een machtiging worden aangevraagd bij de zorgverzekering voor een klik-prothese.

Het plaatsen van protheses

Hieronder vindt u de stappen voor het aanmeten van een gebitsprothese. Voor de plaatsing zijn er vaak meerder afspraken nodig.

1. Afdruk van het gebit

Tijdens uw eerste afspraak bij de tandtechnieker worden er afdrukken genomen, zodat de prothese nauw aansluit op uw kaken. Soms moet u meerdere malen terugkomen bij de tandtechnieker, zodat de prothese aangepast kan worden.

2. Plaatsen immediaat prothese (tijdelijke voorziening)

Als de prothese vervaardigd is, plaatst de tandarts de prothese in de mond. In de meeste gevallen moeten er eerst tanden worden getrokken. De tandarts zal dan gelijk na het trekken de prothese in de mond plaatsen. Deze mag u dan de eerste 24 uur niet uitdoen, zodat de prothese als wondverband kan fungeren.  Op deze manier hoeft u dus niet zonder tanden over straat.

3. Afspraak na plaatsen prothese

Een aantal dagen na het plaatsen zal de tandarts de wonden controleren en eventueel de prothese aanpassen op drukplekken. Dit proces wordt herhaald indien er meer drukplekken ontstaan gedurende paar weken.

4. Definitieve prothese

Na ongeveer een jaar, als de kaak voldoende is geslonken, zal de tandtechnieker weer afdrukken nemen om een definitieve prothese te vervaardigen. Deze prothese kan dan zonder afspraak bij de tandarts door u zelf geplaatst worden.

5. Reiniging van de prothese

U dient de gebitsprothese elke dag te reinigen. Dit kan met speciale bruistabletten, maar wordt echter afgeraden vanwege de chemische reactie op de prothese. Wij adviseren uw prothese te reinigen met schoonmaakazijn.  Gebruik geen tandpasta om de prothese te poetsen, dit is te schurend voor uw prothese.

U wordt geadviseerd om uw prothese na 1 week ‘s-nachts uit te doen, de tong en kaken met een zachte tandenborstel te poetsen en 1 keer per jaar langs te komen voor controle bij uw tandarts.

Prothese aan laten meten

Heeft u interesse in een prothese? Kom langs voor een consult bij onze tandartspraktijk in Zoetermeer. Maak een afspraak via het contactformulier of bel 079-3413939.

Tandheelkundig Centrum de Leyens in Zoetermeer

Tandheelkundig Centrum de Leyens is gemakkelijk te bereiken met zowel de auto als het openbaar vervoer en de fiets. Automobilisten parkeren de auto nabij de praktijk. Fietsers kunnen de fiets voor de praktijk plaatsen. Komt u met de trein? Dan stapt u uit op station Zoetermeer. Vervolgens pakt u tram 3 en stapt u uit op het tramstation De Leyens. Vanaf daar is het nog geen vijf minuten lopen naar onze praktijk.

Tandheelkundig Centrum de Leyens
Kaagkade 57
2725 AA Zoetermeer

Telefoon: 079 – 341 3939
Whatsapp: 06 121 577 10
E-mail: info@thcdeleyens.nl